תואר ראשון בניהול מערכות מידע

*המל"ג אישרה פתיחת תכנית לימודים לתואר ראשון בניהול מערכות מידע. הענקת התואר מותנת באישור המל"ג.

מבוא על מערכות מידע
תחום מערכות מידע התפתח מאד בשנים האחרונות ונמצא במרכז הצמיחה הכלכלית בכל הכלכלות המודרניות בעולם ובישראל. יכולת התפקוד של הארגונים למיניהם, קטנים כגדולים, תלויה בפעולה תקינה של מערכות המידע שלהם. מערכות מידע הן מערכות תוכנה ממוחשבות, כגון מערכות ניהול וקבלת החלטות, מערכות שיווק ומכירות, מערכות ניהול קשרי לקוחות, מערכות ייצור ומלאי ועוד. המערכות מאפשרות למנהלים, לעובדים ולמשתמשים שונים אחרים לבצע את עבודתם ותומכות בקבלת החלטות בכל רמות הניהול: התפעולית, הטקטית והאסטרטגית.

חשיבותם של אנשי מערכות המידע לארגונים מסוגים שונים לא תסולא בפז. הדרישה לעובדים בעלי יכולת גבוהה והכשרה מתאימה בניהול מערכות מידע עולה כל הזמן, ביחד עם התפתחות טכנולוגיות המחשב ומערכות המידע.

מערכות מידע כוללות הן מרכיבים טכניים והן מרכיבים אנושיים. לבוגרי התכנית בניהול מערכות מידע צריך שיהיה ידע בסיסי בחומרה (מחשבים), בתקשורת נתונים ובתכנה. אולם כיון שהם פועלים בתוך או עבור ארגונים, הם חייבים להכיר היטב מבנים ארגוניים ואופני פעולה שלהם. בנוסף לכך, בוגרי מערכות המידע זקוקים ליכולת חשיבה מערכתית, כושר אנליטי, מיומנויות תקשורת בין-אישית ומיומנויות עבודה בצוות. על כן תכנית הלימודים בניהול מערכות מידע כוללת את כל המרכיבים האלה.

תפקידים אפשריים של מנהלי מערכות מידע
בוגרי התכנית בניהול מערכות מידע מקבלים הכשרה לבצע מגוון של תפקידים; להלן תיאור של כמה מהם:
  1. חקר המצב קיים בארגון ובעיותיו ואפיון צרכי המשתמשים מהמערכת החדשה.
  2. ניתוח ועיצוב המערכת החדשה באמצעות מודלים מתאימים.
  3. ייצוג המנהלים והמשתמשים במערכת וקישור בינם לבין מפתחי המערכת (אנשי התוכנה).
  4. השתתפות בצוותי פיתוח התוכנה.
  5. בחינת המערכת החדשה בתום תהליך הפיתוח.
  6. הטמעת המערכת בארגון וסיוע למשתמשים למיניהם.
  7. תחזוקת המערכת הקיימת.
  8. ניהול מערכת המידע או כלל מערכות המידע בארגון.
מסלולי קידום אפשריים של בוגרי ניהול מערכות מידע:
מסלול הקידום של בוגר התכנית יכול להוביל אותו לתפקידי ניהול מערכות המידע בארגון. בראשית דרכו הוא יכול לעבוד בארגון לקוח (משתמש) או בארגון פיתוח (בית תוכנה) בתפקידים שונים של ניתוח מערכות. כעבר זמן, הבוגר יכול לקבל תפקידי ניהול שונים, כגון מנהל צוות התחזוקה של מערכת מידע קיימת או מנהל פרויקט פיתוח. התפקיד הבכיר ביותר בתחום הוא מנהל מערכות מידע (מנמ"ר) של הארגון שהוא בדרך כלל בדרגת סמנכ"ל. גם בארגון פיתוח יכול בוגר מערכות מידע להתקדם בתפקידים מקצועיים וניהוליים עד לדרגות הגבוהות ביותר.

ראש  התכנית - פרופ’ פרץ שובל

shoval.bmp
פרופ’ פרץ שובל נמנה על בכירי תחום מערכות המידע בארץ. הוא הקים את התכניות למערכות מידע ואת המחלקה להנדסת מערכות מידע באוניברסיטת בן גוריון ועמד בראשן שנים רבות, וכן השתתף בהקמת תכניות לימוד דומות במוסדות אקדמיים אחרים. לאחר פרישתו מאוניברסיטת בן-גוריון הוא הצטרף למכללה האקדמית נתניה והשתתף בהקמת התכנית בניהול מערכות מידע ביחד עם דיקני הפקולטות למדעי המחשב ולמנהל עסקים. פרופ' שובל פרסם מאמרים רבים בכתבי עת מקצועיים ובכנסים בינלאומיים וכתב מספר ספרי לימוד, ביניהם ספר הלימוד הנפוץ: "תכנון, ניתוח ועיצוב מערכות מידע". הוא הוכתר ע"י הארגון הבינלאומי למחשוב ACM בתואר Distinguished Scientist.

פרופ' גדי רביד - דיקן בית הספר למנהל עסקים
פרופ' עמוס ישראלי - דיקן בית הספר למדעי המחשב והמתמטיקה